Stichting Dank Helden van de Zorg

Op woensdag 8 september 2021 werd door Stichting Dank Helden van de Zorg in Oisterwijk een beeld, ontworpen door de kunstenaar Kees Verkade onthuld. Een eerbetoon en dank aan alle zorgmedewerkers voor hun geweldige inzet tijdens de coronapandemie en als herdenking voor de vele slachtoffers als gevolg van deze pandemie.

Vanaf woensdag 9 september kregen alle zorginstellingen in Nederland een speciaal pakketje toegestuurd, aangekondigd door een brief die een week eerder in de brievenbus zat. In het pakket zat een speciaal ontworpen fotobord, met het beeld van Kees Verkade in de hoofdrol. Dit bord is ontworpen door Signploeg.

Het project begon voor Signploeg alleen al 8 maanden eerder, namelijk begin januari 2021.

Klantvraag

Stichting Dank Helden van de Zorg wilde tijdens de vreselijke pandemie graag iets doen om alle zorgmedewerkers te eren maar ook alle slachtoffers te herdenken.
Vanuit deze gedachten kwam het idee om een beeld te laten maken. Ze zijn in contact gekomen met Kees Verkade die met veel emotie en liefde voor ze aan de slag is gegaan. Helaas is Kees Verkade op 29 december 2020 overleden en is dit het laatste beeld geweest dat hij heeft kunnen maken.

Omdat het voor de stichting onmogelijk is om in alle zorginstellingen van Nederland een beeld neer te zetten, vroegen ze Signploeg mee te denken hoe zij het beeld toch een plekje in alle 3300 zorginstellingen in Nederland een plaatsje konden geven.

Design

Voor de fotoplaat waren een aantal dingen van belang: het design moet het verhaal van het beeldhouwwerk vertellen en aanvullen. Niet zomaar een foto van het beeld op canvas. Daarnaast moest het een integer en respectvol ontwerp worden.
De uitdaging: een interessante 2D-afbeelding maken van een beeld dat vanuit vele perspectieven een verhaal vertelt.

Compositie

En zo ontstond de eerste studie: welke kant van het beeld gaan we gebruiken. Belangrijk was daarbij dat de kijker het gevoel heeft onderdeel te zijn van het geheel, geen toeschouwer. Logischerwijs was dan ook snel de keuze gemaakt om niet de achterkant de fotograferen. Daarmee krijg je het gevoel ‘achter’ het beeld te staan en zie je niet wat er verder gebeurt. Omdat de opwaartse diagonale lijn van de armen en de duiven, de lijn van het beeld en gevoel versterkt, hebben we die kant vastgelegd en gebruikt als basis om het ontwerp verder op uit te bouwen.

Kleurenstudie en typografie

Daarna gingen we aan de slag met een kleurenstudie. Kleuren zijn heel bepalend en hebben de kracht om een bepaalde sfeer en emotie op te roepen. Te veel maakt het uitbundig, maar te weinig kleur maakt het treurig.
Voor het lettertype hebben we voor de titel een schreef font gekozen: klassiek met een serieus karakter. Door daarnaast een modern font te gebruiken, krijgt het geheel een juiste balans tussen klassiek en modern.

Het geheel staat voor doorbreken zonder te vergeten wat er is gebeurd. Dit hebben we extra benadrukt door een optische passe-partout te creëren waar de hand en de duiven uitbreken. Ook zie je dat de gele lijn hier overheen loopt, als een zonnestraal die door de wolken heen breekt.

Materiaal

Terwijl we druk bezig waren met het ontwerp, zijn we ook opzoek gegaan naar het juiste materiaal. Een aantal punten waren hier van belang: hufterproof, lichtgewicht, makkelijk te monteren en direct beprintbaar. Uiteindelijk hebben we gekozen voor dibond materiaal. Dit materiaal bestaat uit 2 aluminium buitenlagen met een kern van polyethyleen. Dit materiaal is sterk, buigt niet én is direct te beprinten. Daarnaast is het licht waardoor het verzenden een stuk makkelijker gaat. De plaat is afgewerkt met een speciale kras vaste lak die ook verkleuring tegen gaat.

Het geheel staat voor doorbreken zonder te vergeten wat er is gebeurd. Dit hebben we extra benadrukt door een optische passe-partout te creëren waar de hand en de duiven uitbreken. Ook zie je dat de gele lijn hier overheen loopt, als een zonnestraal die door de wolken heen breekt.

Proces

Het hele project is niet gestopt bij het ontwerpen van de fotoplaat, want er waren nog veel meer dingen om over na te denken. Denk aan de logistieke kant. Want hoe komt de plaat bij alle zorginstellingen, welke risico’s kunnen we tegenkomen en hoe zorgen we voor een zo soepel mogelijk proces?

Zo hebben we 14 dagen voor de onthulling van het beeld, een vooraankondiging per brief naar alle instellingen verzonden. Onderaan de brief stond een website vermeld. Mocht er namelijk iets mis zijn gegaan met de verzending, beschadiging of dergelijks, dan kon men daar een melding van maken zodat wij direct actie konden ondernemen.
Ook zat er bij iedere fotoplaat een uniek genummerd certificaat bij dat overeenkomt met de nummering op de plaat, een eigen ontworpen handleiding (voor de montage van het bord) en uiteraard montagemateriaal.

Challenge accepted

Al met al was dit een project waar wij als de Signploeg op een andere manier aan de slag konden dan bij een interieur of gevelreclame. Het was een opdracht met een gevoelig verhaal dat voor velen herkenbaar is. Daar wil je respectvol mee om gaan. Aan ons de taak om dit verhaal ook in het 2D goed over te brengen.

Het was een uitdaging, maar challenge accepted is niet voor niets ons motto. Het eindresultaat laat namelijk zien dat het verhaal ook in 2D te vertellen is. En dat gebeurt nu, in alle 3300 zorginstellingen in Nederland.

Heb jij een visuele uitdaging
of wil je gewoon even sparren?

Onze diensten

Wij werken voor:

Visuele uitdaging? Challenge accepted.

HI, GOED DAT JE ER BENT.
WAARMEE KUNNEN WE JE

HELPEN?

Offerte, advies, ontwerp of gewoon een vraag?